Gebruik

Gebruik

Voor jouw Ubica® bedbodem en matras hebben we de meest duurzame, betrouwbare en comfortabele materialen uitgezocht. De kern, de matrasbekleding en de doorstikkingsmaterialen van jouw matras werden door Ubica® uiterst zorgvuldig geselecteerd met het oog op een optimale ondersteuning en een weergaloos ergonomisch slaapcomfort. Uiteraard staat deze speciale zorg bij de productie borg voor absolute topkwaliteit. Mocht er zich desondanks toch een probleem voordoen, aarzel dan niet om contact op te nemen met onze Ubica-dealer. Hij is de aangewezen persoon om je een oplossing te bieden en tegelijk de enige bij wie je een beroep kan doen op de Ubica®-garantie.

Misschien moet je even wennen aan je nieuwe slaapsysteem. Het is volkomen normaal dat je enkele dagen tot weken nodig hebt om te wennen aan jouw nieuwe bedbodem en matras. Misschien was je iets helemaal anders gewoon. Geen nood. Het ergonomisch slaapcomfort van een Ubica® went sneller dan je denkt. En precies omdat Ubica® een slaapsysteem is, combineer je best een Ubica® matras met een Ubica® bedbodem. Beide zijn perfect op elkaar afgestemd. Na 10 jaar normaal gebruik is een matras of bedbodem aan vervanging toe. Dat hoeft niet te verbazen. We spreken hier tenslotte over zo’n 3.600 nachten … 

 

Tips voor een goede nachtrust

Om de kwaliteit van jouw nachtrust te verbeteren, geven wij je graag enkele hygiënische tips mee:

1. Verlicht en ventileer je slaapkamer regelmatig en laat het beddengoed overdag liever openliggen.
2. Houd huisdieren buiten de slaapkamer en zeker uit het bed.
3. Ontstof regelmatig je matras en hoofdkussen of stofzuig ze even gedurende 2 tot 3 minuten.
4. Draai je matras regelmatig om zodat ze overal gelijkmatig wordt belast.
5. Gebruik bedlinnen van een goede kwaliteit dat regelmatig wordt gereinigd en gemakkelijk vocht doorlaat.
6. Zorg voor een ideale slaapkamertemperatuur, dus ongeveer 18°C.

Jouw Ubica® matras

Afmetingen en volume

Jouw Ubica® matras moet in perfecte staat bij je aankomen. Daarom wordt ze zorgvuldig verpakt. De verpakking kan jouw matras licht samendrukken. Geef de matras dus even de tijd om haar oorspronkelijke afmetingen aan te nemen, en hou rekening met een speling van twee centimeter ten opzichte van de aangegeven afmetingen. Voorts zullen de doorstikkingsmaterialen van de matrasbekleding zich stabiliseren om zich beter aan jouw lichaamsvorm aan te passen. Het kan dus gebeuren dat je na verloop van enkele weken de indruk hebt dat uw matras minder volume heeft. Dit wijst erop dat jouw matras zich heeft aangepast.

Gebruik van de matras

Ubica matrassen zijn speciaal ontworpen om de bedbodems van Ubica® optimaal tot hun recht te laten komen. Wanneer twee matrassen worden gebruikt op bedbodems met verstelbare delen, raden wij je aan de centrale rits open te laten zodat elke gebruiker zijn bedbodem individueel kan instellen. Gebruik geen bodembeschermer of ander luchtdicht materiaal dat de ventilatie van de matras belemmert.

Schimmelvorming

Een hoge luchtvochtigheid kan leiden tot de vorming van schimmel aan de onderkant van jouw matras. Schimmel kan jouw matras ernstig beschadigen en soms onbruikbaar maken. Aangezien schimmelvorming op matrassen of bedbodems alleen maar het gevolg kan zijn van condensatie die ontstaat in een vochtige omgeving, heeft de Federatie van Belgische matrasfabrikanten besloten om schade veroorzaakt door schimmel uit te sluiten van de garantie. We raden je aan de inhoud van de rubriek “Tips voor een goede nachtrust” goed na te leven.

Beperking van het risico op allergieën

Allergieën komen steeds vaker voor. De oorzaken daarvan zijn legio. Een van de meest verspreide vormen van allergie is die voor huisstofmijt. Huisstofmijten zijn microscopisch kleine insecten die gedijen in een warme, donkere en vochtige omgeving (tussen 17 en 25°C). Ze nestelen zich dus graag in het beddengoed, in tapijten en meubelstoffen, in de vacht van huisdieren en in de warmste delen van ons lichaam (huidplooien, oksels...). De concentratie van huisstofmijten kan zeer hoog oplopen (tot 15.000 per gram stof). Op zich zijn deze diertjes niet schadelijk voor de mens. Ze voeden zich onder andere met schilfertjes van menselijke of dierlijke huid en met schimmels. Mensen worden echter niet allergisch aan de huisstofmijt zelf, wel aan zijn uitwerpselen. Zo’n allergie uit zich meestal in nies- en hoestbuien. Als je het risico op allergie wil beperken, raden wij je ten zeerste aan om de hygiënische tips van de rubriek “Tips voor een goede nachtrust” te volgen. Daarnaast is het ook nuttig jouw matras bij grote vrieskou te ventileren. Huisstofmijten houden immers niet van licht en kou, dus als je jouw matras regelmatig op deze manier ventileert, houd je hun aantal beperkt. Bljif je desondanks allergieklachten hebben, dan raden wij je aan jouw arts te raadplegen.

Onderhoud

De matrasbekleding

Elke Ubica® matras draagt een etiket met precieze onderhoudsinstructies. Om elke beschadiging te vermijden, raden wij je aan deze zorgvuldig na te leven. De instructies worden weergegeven met de courante internationale symbolen voor het onderhoud van textiel. De meeste Ubica® matrassen hebben een afritsbare hoes. Verwijder deze altijd met zorg om de kern van de matras niet te beschadigen. Je kan de hoes vervolgens reinigen volgens de instructies op het etiket. Wij raden je ten stelligste af jouw matras uit te kloppen of in de zon te leggen.

De kern

De kern van de Ubica® matras vergt geen enkel specifiek onderhoud.

Symbolen textielonderhoud

Niet wassen
Niet strijken
Geen droogtrommel
Chemisch reinigen: alle solventen behalve trichloorethyleen
Wasbaar op 60°

Jouw Ubica® lattenbodem

Tips voor een goed gebruik

Manueel verstelbare hoofdsteun

Bepaalde Ubica® lattenbodems zijn uitgerust met een manueel verstelbare hoofdsteun. Je kan zijn stand moeiteloos bijregelen door aan de handgreep te trekken. Zo kies je de perfecte hoek voor een optimaal comfort. Om de hoofdsteun te verlagen moet je hem eerst tot zijn maximale hoogte optrekken en dan laten zakken. Je kan de hoofdsteun moeiteloos bijregelen door langzaam en geleidelijk aan de handgreep te trekken. Je mag de hoofdsteun wel alleen maar met de handgreep bedienen en ook alleen maar gebruiken als steun voor jouw hoofd. Ga dus niet op de hoofdsteun zitten of staan.

Manueel verstelbare rugsteun

Bepaalde Ubica® lattenbodems zijn uitgerust met een rugsteun die je manueel kan bijregelen. Je kan de rugsteun rechtzetten met de handgreep. De hoek van de rugsteun kan naar keuze worden ingesteld in verschillende standen. Om de rugsteun weer in de laagste stand te brengen, moet je hem met de handgreep boven zijn maximale stand trekken en daarna laten zakken. Bedien de rugsteun uitsluitend met de handgreep en gebruik hem alleen ter ondersteuning van jouw rug. Ga dus niet op de rugsteun zitten of staan.

Manueel verstelbaar relaxsysteem

Bepaalde Ubica® lattenbodems zijn uitgerust met een relaxsysteem waarmee je het hele slaapoppervlak kunt laten hellen onder een hoek van 0 tot 2,5°. Je kan jouw favoriete relaxstand vlot instellen door de bodem met de matrasbeugel of handvat omhoog te trekken. Om de relaxstand weer horizontaal te brengen volstaat het om de bedbodem met de matrasbeugel boven de maximale hoek van 2,5° te brengen en dan te laten zakken. Gebruik voor de bediening uitsluitend de matrasbeugel of handvat en ga nooit op jouw relaxsysteem staan.

Motoren

Bepaalde Ubica® lattenbodems zijn uitgerust met een of meerdere motoren waarmee je, naargelang het model, een of meerdere delen elektrisch kan bedienen:

  • de hoofdsteun: traploos regelbaar tussen 0° (horizontaal) en 30°.
  • de rugsteun: traploos regelbaar tussen 0° (horizontaal) en 50°.
  • de kniesteun: dankzij de kniesteun kan je de hoek van jouw benen ten opzichte van het bekken aanpassen van 0° (horizontaal) tot 25° waardoor de knieën lichtjes buigen.
  • het relaxsysteem: regelbaar tussen 0° (horizontaal) en 2,5°.

Eén algemene opmerking. Je mag de motoren niet overbelasten, gebruik ze enkel voor het doel waarvoor ze zijn ontworpen. Alle motoren zijn uitgerust met een stroomonderbreking die de stroom afsluit tussen het stopcontact en de motoren van de bedbodem, wanneer die niet worden bediend.

Elektrische afstandsbediening

Bij de modellen met motor wordt er een afstandsbediening met kabel of een draadloze infraroodbediening (afhankelijk van type bedbodem) meegeleverd. Als je kiest voor een draadloze afstandsbediening, moet je de ontvanger onder of naast het bed plaatsen in de onmiddellijke buurt van de zender. De ideale positie kan je het best proefondervindelijk bepalen, aangezien die onder meer afhangt van de ruimte waarin ze zich bevindt. Zorg er ook voor dat het oog van de ontvanger vrij en onbedekt blijft. Naargelang het aantal elektrisch verstelbare delen, kan het gebeuren dat bepaalde toetsen (afhankelijk van type bedbodem) geen functie hebben: het spreekt vanzelf dat alleen de geïnstalleerde functies kunnen worden geactiveerd. De afstandsbediening moet je bovendien met zorg behandelen. Laat ze niet op de grond vallen of rondslingeren.

Andere aanbevelingen

Als je jouw bedbodem moet verplaatsen (om te stofzuigen, bijvoorbeeld) dan moet je de verstelbare delen eerst weer in hun horizontale stand brengen. Til de bedbodem in zijn geheel op. Vooraleer je de bedbodem opnieuw gebruikt, moet je ervoor zorgen dat hij in waterpas ligt en dat alle verstelbare delen, snoeren, elektrische kabels enzovoort vrij kunnen bewegen. Let erop dat je nooit iets forceert. Ga nooit staan op jouw bedbodem. En ga nooit zitten op delen van de bedbodem die daarvoor niet zijn ontworpen, bijvoorbeeld de hoofdsteun, de rugsteun of de voetsteun.

Onderhoud van de bedbodem

Je kunt jouw bedbodem heel gemakkelijk onderhouden met een stofzuiger en een zachte, licht vochtige doek. Een bedbodem met verstelbare delen vraagt een regelmatig en licht onderhoud, afhankelijk van de omgeving.

Dus:

  • als het hout van jouw bedbodem zich in een vochtige of zeer droge omgeving bevindt (de ideale vochtigheidsgraad van de lucht schommelt tussen 30 en 50%), kan het uitzetten of krimpen. Een vochtige omgeving werkt ook de oxidatie van de niet-beschilderde metalen onderdelen in de hand.
  • een bedbodem in een stoffige omgeving vraagt meer onderhoud.
  • een bedbodem met verstelbare delen die vaak worden gebruikt, zal sneller slijtage vertonen ter hoogte van de gewrichten.